Lillherrn som inte behöver nytt...

...eller?! Jo lite nytt behövs väl alltid. Jag vill tänka och jobba mot en hållbar värld. Ekologiskt material kommer jag sträva efter i mesta möjliga mån. Men jag skall erkänna att jag inte är så speciellt bra på att begränsa mig vad gäller mängden. Som mängden kläder till exempel. Det är ju så skoj att sy. Och eftersom jag har svårt att begränsa mig försöker jag alltid hitta andra vägar för att få det hållbart med den ekologiska tanken ändå. Väldigt, väldigt få plagg slängs här. Det som har blivit för litet går till second hand försäljning (har en egen blogg för det). En del plagg ärvs inom familjen, men långt ifrån alla, men som sagt de kommer ändå andra till del. Och jag älskar att veta att andra barn använder mina barns kläder, älskar dem och sliter på dem till de inte kan användas mer. Genom åren har jag faktiskt fått flera meddelanden just om hur älskade kläderna är. Och det är roligt, ger mig bekräftelse på att jag tänker rätt och att kläderna jag gör faktiskt ÄR bekväma, välsittande och tilltalar barn med sin färgglädje.
 
Och jag har svårt att sy ett plagg som skall vara "enkelt". Någon liten extra dimension vill jag bjuda på. Som koftan/jackan nedan till lillherrn. Ibland gör även jag tankemissar. Denna var tänkt att bli i storlek 98 för lite längre användningstid. Nu blev den snarare i 98/104 och lillherrn liksom drunkar i den. Den har blivit undanstoppad för tillfället och väntar på att han växer till sig lite. Mönstret utgår helt och hållet från ett utav mina vanliga tröjmönster. Upp en storlek för vidden eftersom den skall kunna användas utanpå annan tröja. Lite extra breddad över ryggen (med följd att jag inte tänkte på att halsringningen skulle bli för stor, anledningen till den dubbla muddkanten). Ett litet ihopplock utav "överblivna" tygsnuttar, men med en schysst effekt, inget helgalet. Ett tufft broderi på ryggen och en del dekorstickningar. Rött & lime fick ge de extra dimensionerna färgmässigt. Jag kan ju inte låta bli lite "gladfärger".
 
 
Tygerna som använts är kollege, dels privat köp och dels från Jonic Textil (prickarna), samt mudd från Jofotex. Dragkedjan rotade jag fram ur gömmorna. Det finns lite sådana resurser att ta av mellan varven :-). Broderiet, som bara får användas för privat bruk, finns att köpa på Needlework.
 
Och som oftast när jag syr en sak, så poppar idén upp om att matcha med någog annat. Surprice! Så röda byxor till skulle ju vara snyggt. Men återigen var det svårt att låta byxorna bara vara så där enkla. Så egentligen matchar de inte så himla bra till just den här "jackan" (men det ligger en annan i "pipen") mer än färgmässigt. Mariofigurerna är ju ganska söta och det är ett ganska harmlöst spel så det fick bli lite sådant bak på rumpan. Är inte helt nöjd med placeringen, hade velat haft dem lite högre upp. Men å andra sidan vill jag att de skall synas även om en tröja hänger utanpå byxan. Eftersom den här kollegen inte var lika mysig som den till jackan ovan som var flossad så valde jag att fodra dessa med en tunn jersey. Mjukt, gosigt och lite varmare nu på vårkanten. Även dessa broderier är jag ganska säker på att jag hämtat hem från Needlework. Tyget är från privat köp & trikån invändigt köpt genom Ohlssons tyger.
 
 
Om mössan nedan har jag bara en sak att säga: färgchock! Älskar dessa vågade ränder från JNYdesign och detta var min sista snutt. En mössa till lillherrn som gör att han syns ordentligt tillsammans med sin regnbågsfärgade jacka eller våroverall. Den röda trikån tror jag att jag köpt genom Jofotex.
 
 
Något som kanske kan vara en del i det ekologiska tänket är i alla fall att ta tillvara på tygerna in till sista lilla bit. Kan jag inte få ut hela delar till en tröja går det alltid att göra en tygmix. Blir det delar kvar så skär jag till 10x10 cm rutor till lapptäcke och går inte det kan jag oftast få ut en rund bit som jag sätter ihop till smarta små "pads" att använda när man sminkar av sig eller bara vill tvätta små områden. Men den här gången är det ju faktiskt en tröja det handlar om som sagt. Av husvagnstyget och stjärntyget från JNYdesign gick det inte att få ut en hel tröja. Men så råkade jag lägga dem bredvid varandra när jag plockade med en massa tyger. Och vips hade jag en fungerande kombination. Men saknade fortfarande ett tyg. Det fick bli ränder från Ohlssons/Ernst Textil till ryggen. Färgglatt och lite galet, men helt i min smak :-)
 
 
Men så ibland, plötsligt, händer det! Det slinker in ett plagg i garderoben som inte är så anmärkningsvärt. Jag var ju bara tvungen att prova på att få dit ett stryka på märke på en tröja. Och det fick bli i form av ett ankare och en tröja i marint tema. Den ska få komma fram lagom till sommaren till lillherrn. Stryka på märket inhandlades via Facebook och ska man ha marint tema, måste det väl ingå lite rött även om de blå färgerna inte är helt rätt?
 
Kategori: Gott & Blandat Taggar: byxor, foder, jacka, kardigan, långärmat, mössa, tröja;

Det börjar likna något!

Jag vet, det har gått alldeles galet lång tid sedan jag bloggade sist. Inga ursäkter mer än att det tar tid att starta igång ett företag och en webshop. Men nu är saker och ting i rullning. Webshopen hittar du om du klickar på den fina loggan/knappen nedan:
 
 
I övrigt kommer jag framöver välja att blogga om det som är specialbeställningar samt kläder till den egna familjen och diverse presenter. Kan inte gärna blogga om ALLT som jag tidigare gjort eftersom det blir mycket till butiken. Om du kikar in här och har en egen butik och känner att du skulle kunna tänka dig att utöka utbudet, tveka inte att ta kontakt. Återförsäljare är intressant under rätt villkor. Men det om det. Nu bjuder jag på lite sytt också. För sytt det har jag gjort ;-).
 
 
Den i familjen som har den mest eftersatta garderoben är så klart "sömmerskan" själv. Så det behöver bli lite ändring på det. Barnen har gott om kläder i sina garderober, maken går det heller ingen nöd på så då kan man ju tycka att det vore lätt att lägga fokus på sig själv på fritiden. Men oftast blir det inte riktigt så i alla fall. Lite då och då tar jag mig i alla fall i kragen och gör det jag "ska". I en och annan sygrupp jag är med i har det pratats mycket om ett mönster som heter "Wardrobe Basic" (Ottobre W nr 5/2013). Jag gillade det jag såg och bestämde tidigt för att göra mig en sådan kofta. Gillar det enkla och knäpper väldigt sällan en kofta hela vägen. Oftast bara de 1-3 översta knapparna. Den här blev av olika skäl (bland annat för att den är aningen tight) knapplös (och ska också vara det i mönstret).
 
Till nästa (ja, det blir en nästa) skall jag göra bakstycket lite vidare för det är framför allt där det är tight, känner att det stretar över skulderbladen när jag rör armarna. Jag valde också att göra min Wardrobe utan de små vecken, även detta för att få mera vidd. Till nästa får vi se om jag kanske helt enkelt går upp en storlek i stället. Både bakstycke och ärmar var delade, men även det ändrade jag på och gjorde styckena hela. Bakstycket var delat för att figurforma plagget lite, men det var en minmal förändring så jag upplevde inte att det gjorde så mkt att hoppa över det delade bakstycket. Ärmarna var främst delade för att ge en snygg kurva över axeln. Och det kunde jag bibehålla genom att lägga ärmdelarna så att de gick ihop hela vägen fram till delningen. Där fick det bli en söm "precis enligt mönstret". Varför valde jag då att göra de ändringarna? Jo det kan ni se nedan.
 
 
Tyget är ett 1½ meters klipp från Stoff & Stil. Billigt sådant för 29 kr eller vad det nu är de tar. Mjukt och påminner om ngt som kan användas till en pläd, lite stadigare och jacquardstickat på baksidan. När jag skulle klippa till delarna hittade jag en del småfel i tyget, men kunde undvika de flesta (i övrigt är det ganska förlåtande mot fel). Men att få till en kofta för en 20:a känns helt ok även om det inte är ett felfritt tyg.
 
För att förgylla tyget lite extra ville jag prova att maskinbrodera på det. Och det gjorde jag med riktigt gott resultat. Jag kallar min kofta för "Butterfly" eftersom jag ser vingarna på ryggen som sirliga fjärilsvingar och på ärmarna ser ni ju tydligt vad det är. Plaggets nederkant och ärmslut fållades med en dekorsöm från broderimaskinen i samma tråd som broderierna syddes. Enligt mönstret skulle infodringarna bara tråcklas fast, men jag tyckte inte det blev snyggt (och avskyr all form av handsömnad för att vara ärlig) och valde att sy med diskret tråd och raksöm. Sömmen syns knappt, så jag är nöjd med beslutet. Trevligt att kunna sy något snyggt OCH billigt på samma gång.
 
 
Även blusen som ni skymtar på bilderna ovan har jag sytt. Den syddes faktiskt innan koftan. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag är färdig med den ännu eller inte. Är inte helt nöjd med passformen bak och behöver fundera lite till på hur jag ska lösa det så att det blir riktigt snyggt där. Skjortblusen kommer från ett annat nummer av Ottobre W (nr 2/2013) och heter "Triangle". Den är där sydd i enfärgade tyger med en triangelformad del på ena framstycket, krage samt knäppslå. Jag valde så klart att göra på mitt sätt i vanlig ordning. Jag är jättenöjd med sömnaden på bägge dessa plagg. Jag har varit väldigt noggrann och jobbat hårt på att få smådetaljer snygga. Men som sagt passformen behöver en extra touch åtminstone baktill. Framstyckenas bystinsnitt lade jag dock ner tid på att förändra genom s k FBA (full bust adjustment).
 
 
Även till denna skjortblus användes tyg av billigare sort. Det är faktiskt ett påslakan i bomullssatin. Köpt på Hemtex REA för något år sedan. De röda knapparna fick jag med som en gåva när jag beställde genom Tygpyssling någon gång. Tyckte det blev pricken över i:et med dessa. Som små blommor på en grön blomsteräng. Om ni tycker passformen ser kass ut på bilderna ovan så är det av två anledningar: dockan är något för liten i jämförelse med mig och även om måtten stämmer "på ett ungefär" så är min kropp ändå kurvigare och mjukare.
 
Det mina vänner får vara allt för nu. Jag lovar inget, men ska verkligen försöka ta mig tid att komma med ett par blogginlägg i veckan framöver. Men förutom att jag numera jobbar med företaget i veckorna och gärna syr när jag är ledig också, så har jag ju också en stor familj att umgås med. I det blir det bloggen som är sist prioriterad. Må gott nu!
Kategori: Vad händer? Taggar: blus, kofta, nyheter, skjortblus, överdel;